Іран каже, що атакуватиме Ізраїль і США, якщо Вашингтон завдасть удару

Середа, 22 серпня 2018, 13:18

Високопоставлений іранський священнослужитель попередив Вашингтон у середу, що якщо він нападе на Іран, Сполучені Штати і союзний Ізраїль будуть мішенню.

Про це пише Reuters.

Cловесна війна загострилася після того, як Сполучені Штати знову ввели санкції проти Ірану.

Ахмад Хатамі також сказав парафіянам, присутніх на молитвах в Тегерані, що пропозиція президента Дональда Трампа про переговори з іранськими лідерами неприйнятна, оскільки американський лідер хотів, щоб Тегеран поступився у своїй ракетній програмі та регіональному впливі.

"Американці кажуть, що ми повинні прийняти те, що вони кажуть на переговорах. Так що це не переговори, а диктат. Ісламська Республіка і іранський народ будуть протистояти диктатурі", - сказав Хатамі.

"Ціна війни з Іраном дуже висока для Америки. Вони знають, що якщо завдадуть хоч найменшу шкоду цій країні і цій державі, то Сполучені Штати і їхній головний союзник в регіоні-сіоністський режим (Ізраїль) - стануть мішенню", - сказав Хатамі.

Іран заявив, що може завдати ракетного удару по ізраїльських містах, якщо йому загрожуватиме небезпека. У Ірану також є довірені особи в регіоні, включаючи ліванське угруповання "Хезболла".

Президент Ірану Хасан Рухані заявив у вівторок, що військова доблесть Ірану утримує Вашингтон від нападу на нього, і пообіцяв збільшити військову міць Ірану.

Адміністрація Трампа знову ввела санкції відносно Ірану в цьому місяці після виходу з міжнародної ядерної угоди 2015 року з Іраном, заявивши, що вона занадто поблажилва до Тегерана і не зупинить його розробку ядерної бомби. ЄС заявив, що залишається відданим ядерній угоді з Іраном і не збирається виходити з неї. 

Вашингтон ввів нові санкції в серпні, спрямовані проти автомобільної промисловості Ірану, торгівлі золотом та іншими дорогоцінними металами, а також купівлі доларів США. Трамп сказав, що Сполучені Штати запустять ще один раунд більш жорстких санкцій у листопаді, який буде націлений на продажу нафти і банківський сектор Ірану.

Радник Трампа з національної безпеки повідомив в середу, що президент США хоче максимального тиску на Іран.

"Не повинно бути ніяких сумнівів у тому, що Сполучені Штати хочуть мирного врегулювання, але ми повністю готові до будь-яких непередбачених обставин, які створює Іран", - сказав Джон Болтон.

Віце-президент Ірану заявив у середу, що Сполучені Штати та Ізраїль, "закляті вороги Ісламської Республіки", створили економічні проблеми, але Іран подолає їх з допомогою своїх союзників і "розумної дипломатії".

"Експорт нафти з Ірану і його доходи стабільні, і у нас немає жодних проблем із забезпеченням населення основними товарами", - цитує Ешака Джахангірі державне інформаційне агентство IRNA.

В останні місяці в Ірані спалахнув ряд протестів з приводу високих цін, невиплаченої заробітної плати, безробіття і регулярних відключень електроенергії.

Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї відхилив пропозицію Трампа про переговори щодо нової ядерної угоді, що спонукало Трампа заявити: "Якщо вони хочуть зустрітися, це нормально, а якщо вони не хочуть зустрічатися, мені все одно".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.