Посольство України вимагає у Британії покарати пропагандиста Філіпса за залякування дипломатів

Середа, 22 серпня 2018, 16:50

Посольство України у Великій Британії письмово звернулося до британського міністерства закордонних справ із закликом вжити юридичні заходи щодо проросійського пропагандиста, британця Грема Філіпса.

Про це йдеться у двох останніх нотах українського посольства до британського Форин-офісу, які є у розпорядження "Європейської правди".

Українські дипломати здивовані бездіяльністю британської влади, через яку на цьому тижні Грем оприлюднив публічні погрози на адресу посольства та його співробітників.

У посольстві наголошують, що неодноразово формально та неформально інформували британське МЗС щодо публічних проявів ненависті Філіпсом на адресу українського уряду та українського народу, а також про його зусилля зашкодити роботі українського посольства у Лондоні.

У зв'язку з цим з 2016 року посольство, окрім останніх двох, надіслало ще три дипломатичні ноти зі скаргами на Філіпса. Ще два роки тому посольство попросило вжити заходи щодо Філіпса через його діяльність на окупованому Донбасі і підтримку терористів.

 
Поліція затримує Філіпса у 2016 році у Ризі

Дипломати звернули увагу, що у серпні Філіпс вчергове вдався до провокацій. 8 серпня він відреагував на засудження українським посольством його нападу на посольство Грузії у Лондоні.

У Twitter пропагандист написав: "Хороша спроба, посольство України. А тепер послухайте. Я повернувся в Лондон, тож тільки спробуйте провести ще більше своїх заходів, які глорифікують фашистів, і у нас буде розмова".

"Посольство розглядає цей твіт як ненависть та образу, а також як чітку і відкриту погрозу та залякування, та очевидний намір вчинити злочин на грунті ненависті", - заявили українські дипломати, нагадавши, що у минулому під час посольських заходів через провокативну поведінку Філіпса довелось втручатись поліції.

21 серпня Філіпс записав відео перед входом до українського посольства напередодні Дня незалежності України, у якому, за словами дипломатів, образив українського посла Наталію Галібаренко та працівників посольства.

На відео він лаявся, назвав українського посла "ненормальною", а співробітників посольства "неадекватними" і "купкою придурків".

"Такі дії вважаються злочином згідно з Законом про кримінальне правосуддя та громадський порядок 1994 року, який вимагає належної реакції та оцінки британського Форин-офісу та правоохоронних органів", - заявили в українському посольстві.

Дипломати також попередили, що плани Грема підготувати репортаж про День незалежності України можуть вилитись у чергову провокацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.