У Єврокомісії прокоментували ідею зміни кордонів Сербії і Косова

Понеділок, 27 серпня 2018, 13:49

У Єврокомісії заявили, що продовжують працювати над комплексною угодою між Сербією та Косовим, проте як посередник не в праві втручатись та коментувати жодні елементи угоди, зокрема, можливу зміну кордонів між країнами.

Про це повідомила на брифінгу в Брюсселі представниця Єврокомісії Майя Косьянчич, відповідаючи на питання журналістів.

Косьянчич нагадала, що Євросоюз є посередником на переговорах між Сербією та Косовим з минулого літа і пріоритетом для Брюсселя є "тривалий мир між Сербією та Косовом та у всьому регіоні"

"У цьому контексті тривале рішення означає життєздатне, стійке, реалістичне рішення у відповідності до міжнародного права. Це провідний принцип, який ми відстоюємо на цьому фінальному етапі діалогу", - сказала Косьянчич.

"Сторони у цьому контексті визначають спільні основи за взаємною згодою і виражають, як я згадувала, різні погляди на те, що вони вважають пріоритетом для ухвалення рішення. Вони якоюсь мірою повинні мати простір, щоб погодити зміст комплексної угоди про нормалізацію відносин", - додала вона.

Косьянчич уникла відповіді на питання щодо підтримки фінальної угоди між Белградом та Приштиною всіма державами-членами ЄС. Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти будь-яких змін кордонів на Балканах.

Косьянчич також навела слова єврокомісара з питань розширення ЄС Йоганнеса Гана, який заявив, що президенти Сербії та Косова запевнили його у тому, що будь-яка двостороння угода буде індивідуальною та стане внеском для миру в регіоні.

Сербія і Косово розглядають варіант зміни кордонів обох країн для досягнення історичного мирного врегулювання. Брюссель не проти зміни кордонів Сербії та Косова, якщо буде домовленість.

Деякі лідери ЄС виступають проти змін кордонів на тій підставі, що це може призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах та ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.