США допускають зміну кордонів між Сербією і Косово

П'ятниця, 24 серпня 2018, 15:28

Вашингтон не буде втручатися в переговори щодо обміну територією між Сербією і Косово.

Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон на прес-конференції в Києві після переговорів з українським керівництвом, передає кореспондент "Європейської правди".

"Якщо дві сторони зможуть домовитися, ми не виключаємо територіальні поправки. Ми не будемо заважати вирішенню, і не думаю, що в Європі хтось буде. Якщо дві сторони зможуть досягти прийнятного для них рішення, ми його підтримаємо", - сказав Болтон.

Президент Сербії Александар Вучич минулого місяця висунув ідею розділу Косово, яке проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Найбільш часто обговорюваний сценарій передбачає визнання Півночі Косово частиною Сербії. Косово хоче одностороннього приєднання етнічно албанської частини Південної Сербії.

Така перспектива, як багато хто побоюється, викличе насильство на нестабільних Балканах на тлі вимог у інших країнах про прикордонні зміни. Більшість з 1,8 мільйона мешканців Косова є етнічними албанцями, однак на території проживають і інші етнічні групи, зокрема серби.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти будь-яких змін кордонів на Балканах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.