Близько 200 російських "свідків Єгови" попросили притулку у Фінляндії

Понеділок, 27 серпня 2018, 15:28

Близько двохсот російських "свідків Єгови" в фінських центрах для прийому шукачів притулку чекають рішення влади щодо надання їм статусу біженця.

Про це пише Yle.

У 2017 році організацію "Свідки Єгови" визнали в Росії екстремістською, закрили штаб-квартиру організації в Санкт-Петербурзі, після чого почалися втечі до Фінляндії.

"Ми зрозуміли, що якщо зараз не покинемо Росію, то потім вже буде пізно", - говорить Юрій Сичов, який подав заяву на надання притулку в кінці минулого року.

Подружжя Писаренків разом з п'ятирічною донькою перебувають у центрі для прийому шукачів притулку в Йоутсено.

"У мене було видне положення в нашому приході. Я відповідав за місіонерську роботу і був найстарішим серед парафіян, тому відчував на собі постійні погрози. Влада переслідувала, в першу чергу, керівників", - розповів Олег Писаренко.

Чоловік, який працював у сфері будівництва, не уявляє, що може повернутися в Росію. Дружині від цієї ідеї стає страшно.

"Я боюся, що коли ми повернемося, чоловіка посадять до в'язниці, а дитину заберуть", - каже Олена Писаренко.

Такі ж побоювання і у іншої матері.

"Дітей можуть відібрати, а чоловіка посадити", - зазначає Галина Сичова.

Керівник регіональної Імміграційної служби Юха Сіміля підкреслює, що приналежність до "свідків Єгови" автоматично не гарантує надання притулку у Фінляндії.

"Ми приймаємо рішення в індивідуальному порядку. Враховуємо, яку роль в організації відігравала ця людина, наскільки помітною була її діяльність, чи ставала вона об'єктом переслідування або фізичного насильства", - розповів він.

За словами прес-секретаря фінських "єговістів" Вейкко Лейнонена, закони застосовують, щоб виправдати гоніння на членів церкви.

"Кілька будинків спалили. Вривалися в приміщення, де проходили служби, чинили акти вандалізму. Заборонили збиратися на релігійні заходи. Життя віруючих стало дуже складним. На нашому першому зібранні в Йоутсено я сильно злякався, коли один з чоловіків заспівав занадто голосно. Потім зрозумів, що тут не треба нічого боятися", - зізнається Юрій Сичов.

Нагадаємо, Фінляндія у 2017-му прийняла 4 255 біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.