Посол розповів, як в МЗС РФ зривали візит європейських дипломатів на Донбас

Понеділок, 27 серпня 2018, 19:14

В червні представник Росії в ОБСЄ намагався зірвати візит дипломатів ЄС на Донбас, повідомивши європейцям про нібито намір України збити гелікоптер із ними.

Про це заявив на зустрічі із журналістами у МЗС представник України при ЄС Микола Точицький, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

За його словами, ці події сталися на початку літа, напередодні візиту до України представників політико-безпекового комітету ЄС (відбувся 13-15 червня).

"Російський постпред при ОБСЄ Александр Лукашевич телефонував до структур ЄС і розповідав, що українці готують теракт – нібито (планують) збити гелікоптер, щоби звинуватити у цьому "ЛДНР". Одночасно відбувся вкид цієї інформації у ЗМІ", - пояснив український посол.

За словами дипломата цей епізод став проявом гібридної війни проти України. Росія ставила за мету – зірвати поїздку європейських дипломатів на Донбас. Київ дізнався про цю інформаційну атаку від європейських дипломатів, які поставили під сумнів потребу поїздки, та у підсумку зміг переконати їх, що російське "попередження" - неправдиве.

"Ми добу шукали, як переконати колег, що це гібридна війна, що це неправдива інформація, що небезпеки немає. Зрештою поїздка відбулася. Жоден не відмовився від участі. Але було змінено маршрут, польотні карти, було змінено все (програму візиту)", - пояснив посол.

У візиті брали участь представники всіх 28 країн-членів ЄС, представники офісів Гана, Могеріні тощо. Тоді, в червні, Україна взагалі не оприлюднювала подробиці цього візиту та обмежилася повідомленням про зустріч представників політико-безпекового комітету ЄС із Порошенком.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.