Три мільйони твітів: з'явилися деталі втручання російських тролів у італійські вибори

П'ятниця, 3 серпня 2018, 15:05

Згідно з нещодавно опублікованими даними, в Італії також діють російські Twitter-"тролі", відомі втручанням у виборчу кампанію в США і поширенням дезінформації.

Про це пише американський інформаційний сайт Fivethirtyeight.com.

За сприяння дослідників з Університету Клемсона Fivethirtyeight.com опублікував дев'ять великих файлів Excel, що містять близько 3 мільйонів твітів профілів, підозрюваних спеціальним прокурором США Робертом Мюллером у приналежності до прокремлівської організації "Internet Research Agency" (IRA). Ця компанія керувала складною онлайн-кампанією втручання у вибори в США і часто використовувала Twitter.

Серед мільйонів твітів вашингтонські дослідники виявили матеріали італійською мовою. Ті ж облікові записи, які втручалися в американську кампанію, робили ретвіти повідомлень на підтримку двох популістських партій, які тепер перебувають в уряді, "5 зірок" і "Ліга", хоча офіційних посилань на обидві партії не робилося.

Corriere della Sera повідомила, що у всіх випадках, які вона змогла вивчити, не було знайдено "оригінального змісту" з італійських політичних кіл. Замість цього газета виявила, що російські профілі "фабрики тролів" робили серію ретвітів облікових записів в епіцентрі політичної дискусії, симпатизуючи і підтримуючи популістські сили.

З доступних матеріалів немає доказів, що "5 зірок" або "Ліга" просили або погодилися на якусь підтримку з боку російських фабрик тролів.

Проте обидві партії відомі проросійською політикою. Обидві виступають проти санкцій ЄС щодо Росії і з'являються в підтримуваних Кремлем ЗМІ, зокрема на RT і Sputnik.

Перед виборами в Італії в березні цього року La Stampa визначила кілька плідних акаунтів Twitter, підозрюваних у причетності до російської пропаганди. У доповіді, опублікованій в минулому році Atlantic Council, американським аналітичним центром, були задокументовані сильні зв'язки між російськими діячами і рухом "5 зірок" та "Лігою".

З нещодавно опублікованих даних ясно, що "тролі" прагнули підтримати дві італійські популістські партії, що вказує на спробу зовнішнього втручання в італійську політику.

Разом з документами, Fivethirtyeight.com опублікований аналіз Twitter-стратегії російської фабрики тролів під час виборів в США. Він попереджає, що у США і, можливо, в інших місцях діє "російська кампанія дезінформації і розбрату у Twitter і виходить далеко за межі навіть цього".

"Це не просто вибори. Це триваюче втручання в політичну дискусію в Америці. Вони намагаються розділити нашу країну", - йдеться у матеріалі.

Як відомо, опозиція Італії зажадала розслідування втручання Росії у вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.