ІНП Польщі виключив зі свого складу голову Українського товариства

Четвер, 30 серпня 2018, 16:21

Голову Українського товариства Польщі Григорія Купріяновича виключили з Комітету захисту пам’яті боротьби та мучеництва при Інституті національної пам’яті у Любліні.

Відповідне рішення прийняв голова ІНП Польщі, повідомляє портал Onet.

У четвер перед засіданням комітету директор люблінського відділу ІНП запросив Купріяновича до кабінету і вручив йому документ про звільнення. Причини звільнення йому не пояснили.

"Мені вручили тільки акт без жодних пояснень. Це дуже поважна справа, щоб спиратися на домисли" - сказав Купріянович.

"Найімовірніше це продовження дій, розпочатих люблінським воєводою. Видається на те, що голова ІНП Польщі вирішив, що в комітеті захисту пам’яті боротьби та мучеництва немає місця для представника української меншини. Я сприймаю це як прояв дискримінації" - заявив він.

Купріянович став членом комітету в результаті рішення президента ІНП Ярослава Шарка у 2017 році. 

Раніше польський Інститут національної пам'яті відмовився розпочинати розслідування проти голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за заявою Люблінського воєводи.

До прокуратури у справі слів Купріяновича звернувся люблінський воєвода Пшемислав Чарнек, який вважає, що голова Українського товариства під час свого виступу порівняв події у Сагрині 1944 року з подіями на Волині в 1943 році і, як сказав Чарнек, "зрівняв 130 тисяч жертв геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року".

На думку Чарнека, пам’ятні заходи у Сагрині, організовані у той самий день, коли відзначали 75-ті роковини подій на Волині, були "однією великою провокацією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: