ЄС відреагував на протести і масові затримання у РФ

Вівторок, 11 вересня 2018, 09:20

Європейський Союз очікує, що російська влада повною мірою виконає міжнародні зобов'язання, взяті на себе Москвою, зокрема в Раді Європи і ОБСЄ, щодо дотримання основних прав людини, і негайно звільнить мирних демонстрантів і журналістів, затриманих під час протестів 9 вересня.

Про це заявила речниця зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич, текст заяви є у розпорядженні "Європейської правди".

"Мирні акції протесту пройшли по всій Російській Федерації в неділю. Кількох організаторів арештували і понад тисячу демонстрантів затримали, зокрема в низці випадків російська влада застосовувала до них насильство. Ці дії перешкоджали здійсненню основних прав людини, закріплених у Конституції Російської Федерації, а також у Загальній декларації прав людини, свобод вираження думок, асоціацій і мирних зборів. Крім того, затримання низки журналістів підриває свободу вираження думок; вільні засоби масової інформації повинні бути захищені", - сказала Косьянчич.

У різних містах Росії 9 вересня пройшли акції протесту проти пенсійної реформи. Виходити на протести також закликав опозиціонер Алєксєй Навальний. Опозиція обрала цей день для масових мітингів, оскільки у Росії 9 вересня пройшли вибори губернаторів, мерів та депутатів.

Влада Москви, Санкт-Петербурга й більшості інших міст акцію не погодила. За даними російських ЗМІ, на акціях затримали понад 800 людей.

19 липня Держдума Росії в першому читанні ухвалила законопроект про підвищення пенсійного віку в Росії. Його можуть підвищити з 55 до 63 років для жінок і з 60 до 65 років для чоловіків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: