41,6% українців підтримують вступ до НАТО, більше третини - за позаблокову державу

Вівторок, 11 вересня 2018, 12:46

Понад 40% українців підтримують вступ країни до НАТО, свідчать дані опитування Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Згідно з даними опитування, 41,6% респондентів підтримують вступ України до НАТО як найкращий варіант гарантування безпеки, 35,3% підтримали позаблоковий статус України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

6,4% виступають за військовий союз із Росією й іншими країнами СНД. Не змогли відповісти 16,3%.

Крім того, 63% опитаних висловили готовність взяти участь у референдумі щодо вступу України до НАТО. З них 67,2% підтримали б вступ до Альянсу.

Серед основних причин того, чому українці підтримують вступ країни до НАТО, найчастіше називали гарантію безпеки України (76,2%), 34% вважають, що це дасть змогу Україні протистояти агресії Росії та повернути окуповані території, 31,5% вважають, що це дасть змогу зміцнити та модернізувати українську армію.

Серед противників вступу країни до Альянсу найбільше тих, хто побоюється, що це може втягнути Україну до військових дій НАТО (47,3%). 37,9% впевнені, що Альянс є агресивним імперіалістичним блоком, ще 32,8% вважають, що Україна в принципі має бути позаблоковою країною.

Загальнонаціональне опитування населення України провів Фонд "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва та КМІС із 16 до 28 серпня 2018 року. Загалом опитано 2041 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України (в 110 населених пунктах), за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.