Юнкер: Британія ніколи не стане для ЄС звичайною третьою країною

Середа, 12 вересня 2018, 12:30

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Британія після виходу з ЄС не може користуватися такими ж привілеями, як держава-член, однак для Євросоюзу вона ніколи не стане звичайною третьою країною.

Про це він заявив під час свого щорічного послання Європарламенту про стан справ у Євросоюзі, яке транслювалося на супутниковому телеканалі Єврокомісії EBS.

"Передусім ми поважаємо рішення Британії вийти з ЄС, хоча все ще глибоко про нього шкодуємо. Але ми також просимо британський уряд зрозуміти, що той, хто йде, не може лишатися у такій же привілейованій позиції, що й держава-член" - сказав Юнкер, додавши, що Британія не може лишатися частиною спільного ринку.

Також він наголосив, що Єврокомісія, Європарламент і 26 держав-членів лишаються на позиції солідарності з Ірландією, коли йдеться про питання кордону з Північною Ірландією.

"Не ЄС, а Brexit може зробити кордон з Північною Ірландією більш видимим", – зазначив голова Єврокомісії.

Однак, наголосив він, Британія і надалі лишатиметься близьким партнером Євросоюзу.

"Після 29 березня 2019 року Британія ніколи не стане для нас звичайною третьою країною. Сполучене Королівство завжди буде нашим дуже близьким сусідом і партнером, у політичному, економічному і безпековому сенсах", - заявив Юнкер.

Як відомо, Британія перестане бути членом Європейського союзу після 29 березня наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.