Прокуратура Швейцарії звинувачує росіян у кібератаках на агентство WADA

Субота, 15 вересня 2018, 17:36

Два російських шпигуна, заарештованих в Нідерландах, також підозрюються в спробі здійснення кібератаки на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA).

Цю інформацію підтвердили в швейцарській прокуратурі, повідомляє AFP.

Агенти, заарештовані голландськими розвідувальними службами на початку цього року, намагалися отримати дані з лабораторії Шпіц в Берні, яка розслідувала отруєння Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері.

Сьогодні швейцарська прокуратура повідомила, що з березня 2017 року ті ж люди проходили підозрюваними у кримінальному розслідуванні "через кібератаки проти Всесвітнього антидопінгового агентства".

"Розслідування ведеться за підозрою в політичному шпигунстві", - повідомила прес-секретар прокуратури Лінда фон Бург.

Вона підтвердила, що особи, пов'язані з передбачуваним зламом швейцарського офісу WADA, "це ті ж особи, затримані під час операції, згаданої Федеральною розвідувальної службою в зв'язку з лабораторією в Шпіці".

Прес-секретар додала, що генеральний прокурор попросив Міністерство юстиції Швейцарії отримати дозвіл на судове переслідування осіб з приводу інциденту з WADA.

Напруженість між Росією і WADA значно зросла за останні кілька років.

У 2015 році WADA призупинила діяльність антидопінгового агентства Росії (RUSADA), оголосивши його таким, що не відповідає вимогам. Причиною цього стало розслідування про масштабні махінації з допінг-пробами на Олімпіаді в Сочі, які були підтримані на державному рівні.

У п'ятницю WADA оголосила, що її незалежний Комітет з розгляду дотримання правил виправдав RUSADA і її діяльність буде відновлена.

Росія визнала недоліки в своїй антидопінгової програмі, але відкинула існування підтримуваної державою програми обману.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.