Американські ЗМІ розкрили тактику кампанії РФ на референдумі в Македонії

Понеділок, 17 вересня 2018, 10:58

Македонський сегмент інтернету переповнений дезінформацією, яка розповсюджується російськими групами і спрямована на зрив зміни назви країни на референдумі, що відбудеться 30 вересня.

Про це пише The New York Times.

Основною метою російської кампанії є зниження явки, йдеться у матеріалі. Якщо у референдумі візьме участь менше ніж половина зареєстрованих виборців, це питання повернеться до парламенту, і всю процедуру треба буде проходити заново.

Щодня на Facebook з'являється до 40 нових сторінок, які заохочують людей бойкотувати референдум. Десятки постів у Facebook закликають виборців спалити свої бюлетені. У мережі поширюються чутки, що Google може виключити македонську мову зі свого списку визнаних мов, якщо буде змінена назва країни.

Деякі веб-сайти розпалюють ворожнечу з албанською меншиною країни, викликаючи спогади про збройний конфлікт 2001 року. "Ви збираєтеся дозволити албанцям змінити ваше ім'я?" - йдеться у одному з таких дописів.

Зміна назви Македонії та залучення країни до Північноатлантичного Альянсу, як заявив представник Пентагону Ерік Пахон, зменшить вплив Москви у країні. Тому, за його словами, "приєднання Македонії до НАТО є одним із найгірших кошмарів Росії".

США виділили гроші в січні 2017 року на боротьбу з російськими дезінформаційними кампаніями, зокрема, 8 мільйонів доларів спеціально для Македонії. Але кошти, за даними видання, не надходили понад рік.

У свою чергу західні лідери відкрито агітують за участь в референдумі. Міністр оборони США Джеймс Меттіс прибув до Скоп'є 17 вересня, щоб закликати голосувати "за" на референдумі. Меттіс сказав журналістам, що "немає сумнівів" у тому, що Москва фінансує проросійські групи у Македонії.

Вже побували із аналогічним візитом до македонської столиці генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, канцлер Німеччини Ангела Меркель, керівник зовнішньої політики Європейського Союзу Федеріка Могеріні, канцлер Австрії Себастіан Курц та інші високопосадовці.

"Ми бачимо, що Росія намагається втрутитися, поширювати дезінформацію. Але Росія не виграє", - сказав Столтенберг. Він додав, що опитування громадської думки продовжують демонструвати підтримку більшістю зміни назви країни.

У рамках підписаної угоди з Грецією Македонія погодилася змінити свою назву на Республіку Північна Македонія, в той час як Греція погодилася зняти своє давнє вето щодо інтеграції Македонії в НАТО і ЄС.

Однак зміна назви відбудеться лише в тому випадку, якщо македонці проголосують за це рішення на референдумі 30 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.