США: РФ пішла на агресію у Азовському морі

Неділя, 16 вересня 2018, 11:27

США не приймають тверджень Москви про внутрішні території у водах Азовського моря і розглядають її поведінку як агресивну і провокативну.

Про це заявив на конференції у Києві спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер, пише УНІАН.

"Ми дуже стурбовані. Ми не приймаємо російських тверджень про (внутрішні) території у водах. Ми вважаємо, що присутність російських сил стала дуже провокативним і агресивним кроком", - сказав він.

Як відомо, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні та українські судна, які прямують з або до українських портів.

У Державній прикордонній службі України кажуть, що українська сторона є заручником ситуації з 2004 року, а саме через Угоду про співробітництво між Києвом та Москвою в Азовському морі і Керченській протоці, яка визначає Азовське море як море внутрішнього користування двох держав. Таким чином, як російські, так і українські прикордонники мають право оглядати ті судна, які, на їхню думку, викликають підозри.

У контексті встановлення агресивного режиму перевірок військових кораблів у Азовському морі, Волкер заявив, що США готові допомогти Києву озброєнням. Зокрема нині йдуть переговори про передачу двох великих катерів класу Island для підсилення ВМС ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.