Норвегія i РФ ведуть переговори щодо колишньої "сірої зони"

карта
Четвер, 13 вересня 2018, 11:01

Росія і Норвегія ведуть переговори щодо колишньої "сірої зони" Баренцевого моря, проте терміни підписання угоди поки не визначені.

Про це заявив міністр природних ресурсів і екології РФ Дмитрій Кобилкін, пише ТАСС.

"Ми ведемо переговори, але наразі термінів немає", - сказав Кобилкін.

Він додав, що до кінця року планує візит до Норвегії для проведення переговорів з цього питання. Раніше передбачалося, що угода буде підписана навесні минулого року, проте в Норвегії змінився уряд і питання відклали до формування нового. Потім передбачалося, що переговори будуть завершені влітку цього року.

2010 року Росія і Норвегія офіційно підписали договір про розмежування морських просторів і співпрацю в Баренцевому морі та Північному Льодовитому океані. Так звана сіра зона Баренцевого моря площею в 175 тис. кв. км була розділена країнами на дві рівні за площею частини, що поклало кінець 40-річній територіальній суперечці, яка не дозволяла вести в цьому районі нафторозвідку.

Згідно з положеннями договору, нафтогазові запаси колишньої "сірої зони", що лежать на лінії кордону, повинні будуть розроблятися спільно.

 

За можливостями виявлення нових великих родовищ Баренцове море є найбільш перспективним на шельфі Норвегії. Норвезький державний нафтогазовий концерн Statoil 2019 року пробурить в Баренцевому морі 5-7 розвідувальних свердловин і має намір приділяти підвищену увагу колишній "сірій зоні".

Ділянки, розташовані всередині неї, вперше були поділені між нафтогазовими компаніями 2018 року за підсумками розподілу ліцензій на право розробки норвезького шельфу. У ньому брали участь дочірні структури російських "Роснефть" і "Лукойл" і підконтрольна російському бізнесменові Михайлу Фрідману Dea Norge AS. 

Dea і Lukoil Overseas North Shelf AS отримали частки в 2 і 1 ліцензії відповідно, причому "дочка" "Лукойлу" стала партнером Statoil і норвезької Det Norske на ділянці, що прилягає до лінії російсько-норвезького кордону. Statoil отримала частки в п'яти баренцевоморських ліцензіях. 2019 року Норвегія має намір почати роботу з картування нафтових ресурсів біля розділової лінії з Росією.

Російський "Газпром" також отримав вихід на норвезький континентальний шельф.

Як відомо, Норвегія є другим за обсягом постачальником газу у Європу після Росії. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: