У Македонії розповіли про втручання Москви: Лавров усі назви сіл вивчив

П'ятниця, 21 вересня 2018, 14:05

Ще три роки тому Кремль взагалі не цікавила Республіка Македонія, але відтоді почався процес активного втручання у внутрішні справи країни.

Про це заявив лідер провідної албанської партії Македонії "Демократичний союз за інтеграцію" Алі Ахметі, передає "Нова".

"Ще три роки тому Кремль взагалі не цікавила Республіка Македонія, але три роки тому міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров почав на кожній своїй конференції, під час кожного свого публічного заходу демонструвати, що він вивчив всі назви сіл Македонії, де з'являлася хоча б найменша проблема," - сказав він.

"Більше того, його остання заява є найжорсткішою - що членство Македонії в НАТО є глибокою провокацією російській політиці, тому не може бути реалізоване. У цьому випадку ми маємо зіткнення з філософією і дипломатією, яку реалізує Кремль, бо історично ми належимо до західного блоку, до західної культури. 30 вересня ми відірвемося від інтересів і залучення Росії, які вона здійснює, щоб мати вплив в регіоні Західних Балкан", - додав Ахметі.

Більша частина уряду Македонії складається з членів Соціал-демократичної партії, яка перемогла на виборах. Найбільша албанська партія, "Демократичний союз за інтеграцію", має шість міністерських портфелів, партія Альянс для албанців - двох міністрів.

Референдум щодо нової назви Македонії запланований на 30 вересня. Перейменування країни є ключовою умовою Греції – лише так Афіни погоджуються припинити блокувати приєднання Македонії до НАТО. Країну можуть перейменувати в Північну Македонію.

Прем’єр Македонії Зоран Заєв заявив, що екс-депутат Держдуми РФ, грецький бізнесмен Іван Саввіді фінансує підготовку провокацій у Македонії перед референдумом, а також кампанію дезінформації у ЗМІ та соцмережах, спрямовану проти зміни назви країни.

Як повідомлялося, Греція вирішила вислати двох російських дипломатів за звинуваченням у наданні коштів протестним групам, що виступають проти угоди про зміну назви.

Нагадаємо, на саміті НАТО члени альянсу погодилися відкрити переговори про членство Македонії. Однак генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг не бачить можливості завершити вступ Македонії в НАТО, якщо країна не погодиться змінювати свою конституційну назву.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: