Петрова і Боширова арештовували в Нідерландах і депортували в РФ - ЗМІ

П'ятниця, 21 вересня 2018, 15:31

Росіяни Александр Петров і Руслан Боширов, яких британська влада звинуватила у хімічній атаці у Солсбері, навесні 2018 року були заарештовані в Нідерландах, а потім депортовані до Росії.

Про це повідомляють Міжнародна група розслідувачів Bellingcat та Insider з посиланням на джерела в правоохоронних органах Нідерландів.

Прокуратура Нідерландів затримала двох росіян на шляху до хімічної лабораторії в швейцарському місті Шпіц, яка відома тим, що допомагає розслідувати хіматакі в Сирії, а також отруєння Сергія Скрипаля і його дочки Юлії.

При собі у затриманих були технічні засоби для злому комп'ютерної мережі. За даними слідства, ці ж люди брали участь у зломі мереж антидопінгового агентства WADA. Після затримання в Гаазі російські шпигуни були вислані в РФ.

Також в розслідуванні йдеться про поїздку Петрова в липні 2016 року у автобусі в Казахстан, при цьому напрямок своєї поїздки той вказав Пекін, а через два тижні повернувся в Москву з Тель-Авіва.

"Судячи з усього, метою Петрова була якась із країн Середньої Азії або Близького Сходу, і потрапити туди він хотів не найбільш помітним способом", - роблять висновок розслідувачі.

Федеральна служба розвідки Швейцарії раніше підтвердила факт кібератаки, зазначивши, що злочинці своїх цілей не досягли. Федеральна прокуратура Швейцарії веде слідство за двома справами, які стосуються WADA і лабораторії у Шпіці.

Посла РФ в Берні Сергія Гармоніна викликали до МЗС Швейцарії, до того ж уже втретє за 2018 рік. Міністр закордонних справ Швейцарії заявив, що його країна не терпітиме шпигунської діяльності РФ і розповів про "певну ескалацію" у відносинах з Росією. У посольстві Росії в Берні назвали звинувачення швейцарської сторони "черговою казкою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.