Екс-мер Верони: Порошенко заслужив почесний статус, його скасування – політичне

Понеділок, 24 вересня 2018, 13:07

Колишній мер Верони Флавіо Тозі вважає, що рішення міської ради позбавити Петра Порошенка звання почесного громадянина міста є суто політичним.

Про це він заявив у коментарі італійському телеканалу Rai.

На момент присвоєння статусу Порошенку у 2016 році Тозі був мером Верони. За його словами, Порошенка відзначили цілком заслужено, оскільки викрадені із веронського музею картини, знайдені в Україні, повернулись до Італії вкрай швидко - всього за 6 місяців. У аналогічному випадку з Нідерландами, наприклад, знадобилося 6 років.

На думку Тозі, причина позбавлення Порошенка статусу є суто політичною. За його словами, під час виступу у міській раді голова фракції "Ліги" жодного разу не згадав про повернені до веронського музею картини. Натомість говорив лише про Донбас, протистояння з США та поставки американської зброї до України.

Міська рада Верони присвоїла Порошенку звання почесного громадянина міста наприкінці травня 2016 року на знак вдячності за повернення виявлених в Україні 17 картин, викрадених з веронского музею Кастельвеккьо.

20 вересня 2018 року міська рада Верони нового скликання позбавила Порошенка звання почесного громадянина міста. Депутати вирішили, що попередня муніципальна адміністрація "поспішно і поверхово" присвоїла звання Порошенку, не порадившись із громадськістю.

Партія "Ліга" має проросійську позицію, домагається скасування антиросійських санкцій та уклала договір про співпрацю з правлячою російською партією "Единая Россия".

Посол України в Італії Євген Перелигін вважає, що позбавлення Порошенка звання почесного громадянина Верони було зрежисоване Кремлем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.