Єврокомісія подає на Польщу до суду через резонансну судову реформу

Понеділок, 24 вересня 2018, 13:58

Європейська комісія у понеділок, 24 вересня, оголосила, що подає на Польщу до Європейського суду у зв’язку з порушеннями принципу незалежності судових органів, викликаними ухваленням закону про Верховний суд.

Комісія також попросила суд вжити тимчасові заходи проти Польщі, поки суд не винесе остаточне рішення у справі, ідеться у повідомленні на сайті ЄК.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні цього року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років. У результаті третині суддівського складу суду включно з його головою загрожує відставка.

Відповідно до закону, суддям, які через нововведення змушені залишити посади, надається можливість попросити про продовження мандату у президента терміном на три роки. Утім чітких критеріїв для ухвалення рішення главою держави немає. Також немає можливості судового перегляду у разі відхилення прохання.

Європейська комісія стверджує, що польський закон про Верховний суд не відповідає законодавству ЄС, оскільки підриває принцип незалежності судових органів, включно із принципом незмінності суддів.

Комісія, згідно з процедурою, 2 червня 2018 року направила польській владі офіційне повідомлення про свої застереження, а 14 серпня – обгрунтовану думку. Проте реакція польської влади не задовольнила правові претензії Комісії.

Єврокомісія попросила Європейський суд запустити прискорену процедуру, щоб якомога швидше отримати остаточне рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: