Контррозвідка Латвії застерегла від публікації архівів КДБ

Вівторок, 25 вересня 2018, 17:52

Бюро з захисту Сатверсме (БЗС, контррозвідка Латвії) направило лист парламентській Комісії з прав людини і громадських справ, у якому попереджає, що публікація архівів колишнього КДБ ЛРСР — так званих "мішків ЧК" — зіграє на руку "інтересам недружніх Латвії країн".

Про це повідомляє портал Delfi.

БЗС вважає, що публікація картотеки КДБ в інтернеті може створити різні ризики і знизити рівень довіри суспільства до органів безпеки. Контррозвідка зазначає, що інформація, що міститься в картотеці, може невідповідно і необгрунтовано зачепити інтереси різних осіб.

"Непрофесійне використання архівних документів комуністичних спецслужб може привести до результату, коли реальність не відображається, а створюється", — пише БЗС у своєму листі Сейму.

БЗС вказує і на те, що в Латвії, на відміну від сусідніх Литви та Естонії, на зорі відновлення незалежності не був прийнятий закон про люстрацію.

"Тепер же почати процес люстрації є запізнілим рішенням, тому що частина осіб померли або виїхали з країни", - пише спецслужба. "Якщо почати процес люстрації зараз, будуть порушені гарантовані в Конституції Латвійської Республіки права на недоторканність приватного життя і особистих даних".

В цілому, оцінює БЗС, публікація архівів КДБ ЛССР в інтернеті є вчинком, що відповідає інтересам недружніх до Латвії країн.

Раніше міністерство юстиції Латвії розробило проект нових правил, які дозволять широкого кола жителів Латвії вже з травня 2019 року безкоштовно ознайомитися з так званими "мішками ЧК" — архівами КДБ ЛРСР. Документи будуть доступні в Національному архіві, а також через інтернет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.