Меркель втрачає підтримку своїх: її кандидат програв вибори голови фракції

Середа, 26 вересня 2018, 09:42

Наближений до канцлерки Фолькер Каудер програв вибори голови фракції двох сестринських партій у Бундестазі ХДС та ХСС - багато політиків розцінюють це як ознаку втрати Меркель її позицій у власній фракції, а німецькі ЗМІ пишуть про "політичний землетрус".

Як повідомляє Deutsche Welle, фракція змінила свого очільника вперше за 13 років. Тепер її очолить Ральф Брінкгауз, якого члени фракції у вівторок, 25 вересня, несподівано обрали головою.

Брінкгауза підтримали 125 членів фракції, Каудера - 112 депутатів, ще двоє парламентарів утрималися. Перед виборами Меркель закликала однопартійців переобрати Каудера головою фракції у Бундестазі. Результат голосування вона назвала поразкою.

Брінкгауз не виступав із критикою Меркель і неодноразово наголошував, що не є спрямованим проти неї кандидатом. Він також наголошував, що має велику повагу до проведеної Каудером роботи.

Однак частина німецького політикуму сприймає зміну голови фракції, який обіймав цю посаду впродовж 13 років, свідченням втрати канцлеркою Меркель її позицій у фракції, особливо на тлі двох урядових криз останнього року.

"Це повстання проти Меркель", - прокоментував результат виборів голови фракції консерваторів віце-президент Бундестагу Томас Опперманн з фракції соціал-демократів. 

Лідерка правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" Аліс Вайдель заявила: "Це кінець для Меркель - Каудера вигнали!".

Глава фракції Вільних демократів Крістіан Лінднер, через якого свого часу не відбулася коаліція "Ямайка", висловив "повагу" Брінкгаузу за те, що той "мав сміливість піти проти власного ж істеблішменту".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.