Джонсон представив свій план Brexit "Супер Канада"

П'ятниця, 28 вересня 2018, 17:26

Колишній британський міністр закордонних справ Борис Джонсон знову вступив у полеміку щодо Brexit, запропонувавши прем'єру Терезі Мей підписати з ЄС угоду про вільну торгівлю "Супер Канада".

Про це йдеться у колонці Джонсона для The Telegraph.

У матеріалі під назвою "Мій план для ліпшого Brexit" Джонсон пропонує провести вихід Великої Британії з ЄС за допомогою угоди, подібної до Комплексної економічної та торговельної угоди між країнами (CETA), яка буде підписана 2020 року.

"Наступні тижні є вирішальними. Якщо ми продовжимо поточний курс, то, боюся, зрадимо багатовіковий прогрес", - написав Джонсон. 

На сьогодні Велика Британія користується всіма угодами ЄС щодо зон вільної торгівлі з багатьма країнами світу. З квітня 2019 року країна автоматично не підпадатиме під ці угоди, а отже, за розрахунками аналітиків, ціни на продукти зростуть мінімум на 8%. При тому, що від моменту референдуму вони вже піднялись майже на 5% через проблеми фунта.

Частково подібні можливі складнощі Тереза Мей запропонувала вирішити у своєму "плані Чекерс", представленому кабінету в липні, що призвело до урядової кризи і відставки Джонсона. 

Фактично план передбачав розділення єдиного ринку, який є в основі ЄС, на три складові: свобода пересування людей, товарів та послуг. Це означало би, що Британія продовжуватиме "користування" лише правом на свободу пересування товарів, ігноруючи дві інші свободи. ЄС відкинув цей план.

Джонсон заявив, що схвалення пропозицій Мей означало б, що "вперше з 1066 року наші лідери свідомо погодилися на іноземне правління".

Велика Британія повинна вийти з Євросоюзу 29 березня 2019 року, проте переговори між Лондоном та Брюсселем щодо умов виходу все ще тривають.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.