Естонська спецслужба каже, що Скрипаль не допомагав їй виявити шпигунів

П'ятниця, 28 вересня 2018, 19:20

Колишній співробітник ГРУ РФ Сергєй Скрипаль не має жодного відношення до викриття шпигунів в Естонії.

Про це заявила Поліція безпеки Естонії, пише ERR.

"Скрипаль не має жодного відношення до жодного з випадків викриття шпигунів в Естонії", - повідомила спецслужба.

У травні цього року американська New York Times написала, що після помилування в 2010 році Скрипаль зустрівся з розвідниками цілого ряду країн Європи. За даними NYT, у 2016 році він зокрема відвідав Естонію, щоб зустрітися з місцевими шпигунами, які мали намір перешкоджати російським операціям у Європі.

Високопоставлений європейський чиновник, який знав про поїздку, підтвердив, що колишній російський агент таємно зустрічався з обраною групою естонських розвідників у червні 2016 року, хоча неясно, що вони обговорювали. Британські спецслужби допомагали зустрічі, заявив чиновник. За його словами, Скрипаль передав "дуже чутливу інформацію".

За даними Focus, влітку 2016 року Скрипаль надавав естонській розвідці дані, достатні для викриття трьох російських розвідників, які працювали в Талліні.

В Естонії у 2017 році засудили кількох осіб, які здійснювали шпигунство на користь Росії. 4 вересня цього року під варту взяли двох чоловіків, яких підозрюють в державній зраді на користь РФ - офіцера головного штабу Сил оборони Естонії Дениса Метсаваса і його батька Пьотра Воліна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.