Скрипаль таємно зустрічався з розвідками Чехії та Естонії - ЗМІ

Понеділок, 14 травня 2018, 13:51

Колишній російський шпигун Сергій Скрипаль неодноразово відвідував Прагу для зустрічі з чеською розвідкою.

Про це пише The New Yotk Times з посиланням на джерело у чеських спецслужбах.

Cкрипаль передавав за гроші інформацію про російських шпигунів і діяльність колишніх колег, яка могла дати чехам перевагу над своїми супротивниками, йдеться у матеріалі. 

Скрипаль таємно прибув до Праги у 2012 році незабаром після того, як його дружина Людмила померла від раку. У ході короткого візиту він надав чеській розвідці інформацію про офіцерів ГРУ РФ, які працювали в Європі.

У 2016 році він також відвідав Естонію, щоб зустрітися з місцевими шпигунами, які мали намір перешкоджати російським операціям у Європі.

Високопоставлений європейський чиновник, який знав про поїздку, підтвердив, що колишній російський агент таємно зустрічався з обраною групою естонських розвідників у червні 2016 року, хоча неясно, що вони обговорювали. Британські спецслужби допомагали зустрічі, заявив чиновник. За його словами, Скрипаль передав "дуже чутливу інформацію".

Чеські офіцери відзначили, що після виходу на пенсію екс-шпигун мав доволі "чистий розум" і був компетентним розвідником.

Сергія Скрипаля разом з дочкою отруїли 4 березня у британському Солсбері. Британія стверджує, що за отруєнням стоїть Росія, оскільки задіяна нервово-паралітична речовина була розроблена Радянським союзом. У Москві звинувачення заперечують.

Зазначимо, чеський президент Мілош Земан нещодавно заявив, що його країна у 2017 році виробила в невеликій кількості, випробувала та знищила нервово-паралітичну речовину, подібну до тієї, яка використовувалася у Великій Британії для отруєння Скрипаля та його дочки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: