Порошенко: договір про дружбу з РФ не розривається, а припиняє дію через непродовження

Понеділок, 3 вересня 2018, 19:41

Президент Петро Порошенко до 30 вересня направить повідомлення РФ щодо не продовження дії Договіру про дружбу, співробітництво і партнерство з Росією від 1997 року.

Про це він заявив під час зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я наголошую, що він не розривається, оскільки це складна і тривала процедура, а він припиняє свою дію через непродовження", - сказав Порошенко.

Глава держави також зауважив, що питання продовження чи непродовження цього договору - в компетенції президента України.

Після отримання необхідних документів від МЗС він має намір "у термін до 30 вересня направити зі своїм підписом повідомлення Російській Федерації про непродовження дії" цього договору.

Він розповів, що планує найближчим часом, після внесення пропозиції МЗС, провести з цього приводу засідання Ради національної безпеки і оборони України.

"Це вимагає голосування в парламенті, але, безумовно, я хотів би провести з цього приводу консультацію, щоб врахувати думку парламенту, щоб врахувати її під час підготовки відповідного рішення РНБО", - зазначив Порошенко.

Раніше повідомлялося, що Міністерство закордонних справ України підготувало пакет документів для денонсації Договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: