Глава МЗС Сербії пропонує знайти рішення проблеми з Косово на міжнародній конференції

Вівторок, 4 вересня 2018, 15:09

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич вважає, що рішення ситуації з Косовом може бути знайдене на міжнародній конференції.

Про це повідомляє сербський портал B92.

"Передумовою для врегулювання проблеми є зближення позицій двох сторін", - заявив Дачич.

За словами міністра, рішенням проблеми може стати так званий "Дейтон-2" - тобто використання моделі розділення ворожих сторін і відокремлення територій, досягнуте на великій міжнародній конференції, яка могла б відбутися до травня 2019 року, коли закінчується мандат Єврокомісії.

Дачич наголосив, що розділення з албанцями мало б стати єдиним питанням про кордони, яке варто включити до порядку денного у випадку "нової Дейтонської конференції".

Дейтонська угода — угода про припинення вогню, розділення ворогуючих сторін і відокремлення територій, що поклала край громадянській війні в Республіці Боснія і Герцеговина 1992-1995 рр.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Найчастіше обговорюваний сценарій полягає у тому, що частина північного Косова, населена здебільшого сербами, перейде Сербії, а населена здебільшого албанцями Прешевська долина у Сербії стане частиною Косова.

Лідери ЄС давно виступають проти змін кордонів на тій підставі, що вони можуть призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах та ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років. Крім того, Росія отримає аргументи для легалізації анексії Криму, окупованої частини Донбасу чи молдовського Придністров'я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: