Косово приєднає території півдня Сербії без жодного обміну або розділу - президент

карта
Вівторок, 28 серпня 2018, 16:03

Муніципалітети Медведжа, Прешево і Буяновац на півдні Сербії повинні бути приєднані до Косова в односторонньому порядку.

Про це у своєму Facebook заявив президент Косова Хашим Тачі, відкинувши можливість передачі косовських територій з етнічно сербським населенням під владу Белграда.

"Приєднання Прешево, Буяноваца та Медведжи до Косово. Взаємне визнання Косово-Сербія та членство Косово в ООН та міжнародних організаціях. Ніякого розділу, ні обміну територіями. Інше - fake news", - зазначив він.

 

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Найчастіше обговорюваний сценарій полягає у тому, що частина північного Косова, населена здебільшого сербами, перейде Сербії, а населена здебільшого албанцями Прешевська долина у Сербії стане частиною Косова.

Лідери ЄС давно виступають проти змін кордонів на тій підставі, що вони можуть призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах та ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років.

Зокрема такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією.

Вашингтон заявив, що не буде втручатися в переговори щодо обміну територією між Сербією і Косово.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.