На Банковій розповіли, що домовленості з РФ підтримують лише політикани і не патріоти

Четвер, 6 вересня 2018, 15:56

В Адміністрації президента України вважають кон'юнктурникам чи політиканами людей, які мають сумніви щодо необхідності припинення будь-яких домовленостей з РФ.

Про це сказав заступник глави АП президента Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю BBC News Україна.

"Якщо людина справжній патріот, а не кон'юнктурник чи політикан, то в неї не виникатимуть сумніви щодо доцільності та необхідності припинення будь-яких домовленостей з РФ", - сказав Єлісєєв.

На запитання, чому президент Петро Порошенко не розірвав Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ відразу після російської агресії в 2014 году, Єлісєєв відповів, що на той момент він був потрібний Україні, щоб підготувати всі позови та документи до міжнародних судів та інституцій.

Зазначимо, що навесні Порошенко говорив про припинення лише частини договору. Порошенко тоді наголошував, що важливі положення, які стосуються взаємної поваги до територіальної цілісності, непорушності кордонів, залишаться чинними.

Єлісєєв також сказав, що рішення про непродовження дії договору не має жодного стосунку до виборчої кампанії, а об'єктивно зумовлено положеннями договору.

"Оскільки термін договору завершується 31 березня 2019 року, то 30 вересня 2018 року є крайньою датою, до настання якої Україна має повідомити російську сторону про рішення не продовжувати його дію. В іншому випадку це буде мовчазна згода на автоматичне продовження дії договору на наступні десять років", - сказав він.

Нагадаємо, Порошенко заявив, що до 30 вересня направить повідомлення РФ щодо не продовження дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство від 1997 року.

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.