Британія і Росія обмінялись звинуваченнями в Радбезі ООН через справу Скрипалів

П'ятниця, 7 вересня 2018, 09:38

Британія та Росія обмінялися звинуваченнями на засіданні Ради безпеки ООН після оприлюднення Лондоном фактів, що двоє російських офіцерів військової розвідки отруїли колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Як повідомляє Associated Press, посол РФ при ООН заявив, що британські докази "взяті з повітря", тоді як посланець Лондона стверджує, що британський уряд повністю впевнений у всіх фактах.

Засідання Радбезу скликала Велика Британія, щоб проінформувати членів Ради щодо розслідування і нових обвинувачень у справі отруєння в Солсбері.

Постпред РФ Небензя заявив, що Росія "категорично відкидає всі необґрунтовані звинувачення", кажучи, що у Лондона все ще немає доказів участі Росії. Він звинуватив Велику Британію у використанні отруєння для створення "антиросійської істерії".

Небензя зазначив, що у справі існує безліч невідповідностей та невирішених питань, включаючи відмову Великої Британії дати згоду на спільне розслідування і передати відбитки пальців обох підозрюваних росіян.

Посланець Британії Карен Пірс нагадала, що Лондон ще в березні закликав Москву співпрацювати, але отримав негативну відповідь.

Британські прокурори 5 вересня назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов. Поліція також показала за записами камер спостереження їх детальний маршрут 3 і 4 березня у Лондоні та Солсбері.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни, яких британські слідчі підозрюють у виконанні отруєння в Солсбері, є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.