У ЄС критично відреагували на затримання турецьких громадян у Молдові

П'ятниця, 7 вересня 2018, 10:29

У Брюсселі критично відреагували на рішення молдовської влади затримати і вислати групу турецьких громадян, викладачів мережі молдовсько-турецьких ліцеїв Orizont.

Як повідомляє NewsMaker, cемеро депутатів Європейського парламенту 6 вересня направили президенту і прем'єр-міністру країни лист, в якому, посилаючись на статті Європейської конвенції з прав людини, вимагають негайно припинити "неправомірну екстрадицію" затриманих вчителів.

Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган також відреагував на затримання педагогів. У своєму Twitter він написав, що чекає від влади Молдови дотримання принципу верховенства права і всіх законних процедур.

Шістьох викладачів мережі турецьких ліцеїв Orizont в Молдові затримали вранці 6 вересня. Пізніше Служба інформації і безпеки повідомила, що семеро іноземних громадян, підозрюваних в "зв'язках з ісламістським угрупованням, що веде незаконну діяльність у багатьох країнах", визнали персонами нон грата в Молдові і видворили з країни. Доля сімох турецьких громадян залишається неясною.

Опозиційні політики, правозахисники та громадські активісти вважають дії правоохоронних органів Молдови незаконними. Багато хто пов'язує подію з ремонтом будівлі адміністрації президента, який оплатила Туреччина, і будівництвом спортивно-розважального комплексу Arena, приватним партнером держави в якому буде турецька компанія. В адміністрації президента і в правлячій Демпартії всі звинувачення відкидають.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.