З Молдови вислали працівників ліцеїв, які Анкара пов’язує з Гюленом

Четвер, 6 вересня 2018, 14:57

Служба інформації і безпеки Молдови (CІБ) уточнила, що співробітників мережі ліцеїв Orizont не затримали, а вислали з країни.

Про це повідомляє портал Point.md.

"У зв'язку з великою кількістю недостовірної інформації, що з'явилася сьогодні в ЗМІ, щодо дій офіцерів СІБ, уточнюємо, що жоден з семи громадян, оголошених небажаними особами на території РМ, не був затриманий, як про це повідомлялося раніше, вони були видворені з країни" - цитує портал повідомлення СІБ.

Служба пояснила свої дії міркуваннями національної безпеки, а також спростувала інформацію про затримання неповнолітнього.

Як повідомляє Radio Chisinau, серед висланих з країни щонайменше четверо є громадянами Туреччини.

Слід зазначити, що у вересні або жовтні очікується візит до Молдови турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана.

Нагадаємо, що вранці 6 вересня офіцери Служби інформації і безпеки затримали дорогою на роботу шість співробітників мережі ліцеїв Orizont. Їм повідомили, що мова йде про перевірку документів, після якої, якщо все буде в порядку, їх відпустять.

У березні цього року прокуратура по боротьбі з корупцією і особливих справ затримувала директора столичного теоретичного ліцею Orizont Тургая Шена, щоб "заслухати обставини по кримінальній справі". Після допиту його відпустили. Про яку саме справу йдеться, і чим воно закінчилося, досі не відомо. Зараз Шен знаходиться за межами Республіки Молдова. За інформацією ЗМІ, Шен попросив політичного притулку в Молдові, щоб його не вислали в Туреччину, як це сталося з турецькими викладачами в Косово.

29 березня поліція Косово затримала шістьох громадян Туреччини (п'ять працівників шкіл та одного медика). Причина — їх зв'язок з мережею шкіл Фетуллаха Гюлена, якого влада Туреччини звинувачує в організації держперевороту 2016 року. А 30 березня прем'єр-міністр Косово відправив у відставку главу МВС і секретної служби за те, що вони без його відома терміново і таємно затримали і екстрадували з Косова до Туреччини шість турецьких громадян.

У травні 2017 року під час зустрічі з молдовським прем'єр-міністром Павлом Філіпом його турецький колега Біналі Йилдирим зажадав закрити в Молдові мережу ліцеїв Orizont, адже, за його словами, керівництво цих навчальних закладів пов'язано з Фетхуллахом Гюленом, якого влада Туреччини звинувачує в організації спроби державного перевороту в липні 2016 року. У відповідь Філіп запевнив, що молдовська влада підтримує конституційну владу Туреччини, але для закриття ліцеїв необхідні докази. Сам Гюлен, який вже багато років живе в США, заперечує причетність до спроби путчу.

Мережа приватних ліцеїв Orizont діє в Молдові 24 роки. Зараз в цій країні відкрито п'ять філій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.