Країни ЄС критикують за програми видачі "золотих віз"

Середа, 10 жовтня 2018, 13:59

Європейський союз повинен ускладнити практику надання візи, дозволу на проживання чи громадянства в обмін на інвестиції в одну з країн блоку.

З таким закликом у спільній доповіді виступили міжнародні неурядові організації Transparency International і Global Witness.

"Спільно з Global Witness ми закликаємо ЄС вжити заходів, щоб встановити загальні стандарти і механізми для зниження ризику корупції за програмами "золотих віз", - йдеться в заяві.

Правозахисники наголошують: корупціонери з різних країн світу можуть купувати собі безпеку в ЄС, а перевірки обставин видачі документів не є задовільними.

Так, урядові схеми "продажу" громадянства за великі інвестиції нині існують у 13 країнах ЄС: Австрії, Кіпрі, Люксембургу, Мальті, Греції, Латвії, Португалії, Іспанії, Ірландії, Великій Британії, Болгарії, Нідерландах та Франції. Угорщина припинила свою програму.

Згідно з даними організацій, за останнє десятиліття за програмами "золотих віз" в ЄС з'явилося понад 6 тис. нових громадян і близько 100 тис. мешканців. Найбільше віз інвесторам видають Іспанія, Кіпр, Латвія, Португалія і Велика Британія. За минулі десять років прямі загальні інвестиції в ЄС за цими програмами склали $ 25 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: