ЯГЛАНД ГОТУЄТЬСЯ КАРАТИ РОСІЮ ЗА НЕПЛАТЕЖІ, ПРИПУСКАЄ ВИХІД З РАДИ ЄВРОПИ

Середа, 10 жовтня 2018, 18:13

Якщо Росія не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинена.

Про це заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у виступі на дебатах про майбутнє Ради Європи, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Генеральний секретар нагадав, що статут дозволяє накладати додаткові санкції на державу, яка не платить членські внески. У цьому разі Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи, КМРЄ) може припинити участь Росії у роботі ПАРЄ та самого КМРЄ.

Ягланд висловив впевненість, що в разі продовження неплатежів ці санкції буде необхідно накласти.

"За статутом, якщо держава не платить два роки, застосовується стаття 9. Два роки (російських неплатежів) настануть в червні наступного року. І я вважаю, що після цього Комітет міністрів не просто може, а має застосувати цю статтю", - заявив він.

"Абсолютно неприпустимо толерувати, щоби країна, яка досі тут, не платила внески. Не можна бути наполовину членом, наполовину ні, це було би катастрофою для всієї конвенції", - додав генсек.

Ягланд також вперше публічно припустив, що внаслідок конфлікту Росія може взагалі залишити організацію; досі генсек категорично виключав таку можливість.

Саме в разі початку процедури виходу Росії генсек планує змінити бюджет організації. "Якщо стане зрозуміло, що Росія виходить (Russia is out), то я невідкладно запропоную Комітету міністрів відкоригований бюджет Ради Європи", - заявив він.

Ягланд також повідомив, що планує офіційно представити цю позицію на зустрічі Комітету міністрів в кінці поточного тижня.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 9 жовтня не знайшла голосів для зміни санкційних правил заради РФ і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

У Росії розкритикували рішення Парламентської асамблеї Ради Європи відкласти голосування за зміну санкційних правил в інтересах Москви, назвали ПАРЄ недієздатною і русофобською

Детально про дебати та про те, в чому полягає перемога – в статті "Кремль програв битву за Страсбург: як підкилимна гра Ягланда призвела до поразки росіян у ПАРЄ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.