Додон зустрівся з Макроном: Париж може дати імпульс розв'язанню конфлікту в Придністров'ї

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 14:00

Президент Молдови Ігор Додон провів робочу зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Про повідомляється на сторінці Додона у Facebook.

"Обговорили з президентом Франції перспективи врегулювання придністровського конфлікту. Зокрема, я запропонував французькій стороні більш активно брати участь в консультаціях з даної проблематики поряд з Німеччиною, Росією і іншими зовнішніми гравцями, учасниками загальновизнаного формату "5+2", - йдеться у повідомленні.

"Вважаю, що залучення Парижа, зокрема в рамках політики Європейського союзу, може надати нового імпульсу процесу врегулювання, і в кінцевому підсумку буде сприяти знаходженню всеосяжного рішення, яке може стати першим за останні десятиліття мирним дипломатичним успіхом у вирішенні "заморожених" конфліктів на пострадянському просторі і в цілому на просторі ОБСЄ", - заявив Додон.

29 і 30 травня в Римі пройшов черговий раунд переговорів щодо Придністровського врегулювання у форматі "5+2", в яких брали участь Молдова і Придністров'я - сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія - посередники, ЄС і США - спостерігачі.

Додон заявив, що спосіб реінтеграції придністровського регіону до складу Молдови буде вирішений на референдумі після парламентських виборів у країні.

У той же час президент говорить, що після політичного рішення придністровського конфлікту, війська з території лівого берега Дністра повинні покинути зону, разом з озброєнням, яке зберігається там.

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі, в Зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я.

На території придністровського регіону розквартировано понад півтори тисячі військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів та авіабомб.

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з території невизнаного Придністров’я.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.