9/11: співучасника вислали з Німеччини через 17 років після теракту

фото
Вівторок, 16 жовтня 2018, 13:39

Засуджений марокканський співучасник теракту 11 вересня 2001 року у Сполучених Штатах депортований з Німеччини назад у Марокко.

Про це повідомила поліція, пише The Local.

44-річного Муніра аль-Мотасадека утримували під вартою з 2001 року і засудили у січні 2007 року до 15 років в'язниці за його причетність до загибелі 246 пасажирів та членів екіпажу на викраденому літаку, який використовували терористи під час терактів 11 вересня.

Він був першим, кого засудили за співучасть у нападі на вежі-близнюки Всесвітнього торговельного центру та Пентагону.

У понеділок марокканця посадили на літак у аеропорту Франкфурта і вислали назад у свою країну походження, повідомив представник аеропорту, розмовляючи з німецьким національним інформаційним агентством DPA.

Чоловіка супроводжувала поліція. Раніше його забрали вертольотом із в'язниці Гамбурга, де він перебував, до Франкфурта.

 
DPA

Мунір аль-Мотасадек народився в марокканському місті Марракеш і емігрував до Німеччини після закінчення школи 1993 року. "Гамбурзький терористичний осередок", що об'єднував студентів німецьких вузів з мусульманських країн, зіграв ключову роль в організації терактів. Її лідер - єгиптянин Мохаммед ель-Амір, відомий під псевдонімом Мохаммед Атта, керував одним із літаків, які врізалися в ВТЦ. Саме Аль-Мотасадек розписався як свідок на заповіті Атти.

Крім того, аль-Мотасадек був знайомий і з іншими пілотами-смертниками, які в той час навчалися в Гамбурзі. Аль-Мотасадек надавав підтримку майбутнім пілотам-смертникам після їхнього відбуття до США для підготовки до здійснення терактів. Він залагоджував їхні особисті та фінансові питання і таким чином приховував відсутність терористів у Німеччині. Аль-Мотасадек також підтвердив, що проходив підготовку в одному з тренувальних таборів "Аль-Каїди" в Афганістані. Аль-Мотасадеку заборонили в'їзд до Німеччини терміном на 45 років - до 2064 року.

В результаті терактів загинули близько 3000 осіб. Ще 75 000 постраждалих отримали важкі фізичні та психічні травми. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.