Ключовий урок 9/11: чому світ не став безпечнішим

Середа, 12 вересня 2018, 15:16 — , Міжнародний центр дослідження проблем безпеки

Про атаку 11 вересня написано дуже багато. Відомі імена всіх виконавців теракту, його організатори та ідеологи. Підрахована точна кількість загиблих громадян та економічні втрати від нападу. Але навіть зараз, через 17 років, нам так і не вдалося точно оцінити катастрофічність наслідків цієї події.

Зрозуміло лише те, що світ після 11 вересня став небезпечнішим. Якщо за період с 1970 по 2000 роки у світі було скоєно майже 72 тис. терактів (2,3 тис. атак на рік), то за період з 2001 по 2017 роки – вже 110 тис. терактів (6,5 тис. на рік). Зростання у три рази.

Світ після 11 вересня став нестабільнішим. У відповідь на теракт 11 вересня США розпочали операцію "Незламна свобода" в Афганістані.

7 жовтня президент США Джордж Буш-молодший оголосив про початок кампанії, метою якої було упіймати лідера "Аль-Каїди" Осаму Бен Ладена, зруйнувати бази терористів в Афганістані та назавжди звільнити цю далеку країну від терористичної загрози.

За 17 років операції в Афганістані США витратили майже $1 трлн (неофіційно - до $6 трлн), втратили 2 416 солдатів вбитими і ще майже 20 тисяч пораненими.

У війні загинуло понад 200 тисяч афганців. Але ані знищити "Аль-Каїду", ані убезпечити Афганістан від тероризму не вдалося. За даними Глобального індексу тероризму, Афганістан сьогодні посідає друге місце на планеті за рівнем терористичної небезпеки, поступаючись тільки Іраку.

До речі, про Ірак. Ще одним наслідком атаки 11 вересня стало вторгнення американців до цієї країни у 2003 році.

Одним із аргументів на користь вторгнення, який виклав на спеціальному засіданні ООН тодішній держсекретар США Колін Пауелл, були зв’язки Саддама Хусейна з "Аль-Каїдою". В результаті США зазнали ще більших втрат. За весь час іракської кампанії США втратили 4 543 солдатів. Від військових дій та терактів загинуло майже 288 тисяч іракців.

Натомість світ отримав нову терористичну організацію, ще небезпечнішу та радикальнішу за "Аль-Каїду". Йдеться про "Ісламську державу", яка оперує як мінімум у 32 країнах світу.

Обидві війни стали для Америки величезним випробуванням, яке змусило країну та її керманичів заради економії послабити свою присутність в цілих регіонах, заохочуючи тим самим геополітичні апетити інших гравців.

Після 11 вересня самі терористи стали досвідченішими, більш підготовленими і в рази небезпечнішими. "Аль-Каїда" до 2001 року – це невелика група людей, локалізована переважно в Афганістані, з обмеженими фінансовими та військовими ресурсами.

Сьогодні лише одна "Ісламська держава", після втрати більшості підконтрольної території, все ще має до 30 тис. бійців лише в Сирії та Іраку. Якщо Бен Ладен для організації нападу на башти-близнюки мав лише $500 тис., то ІДІЛ сьогодні оперує у 800 разів більшим бюджетом.

Тероризм, як та міфічна Гідра, стає тільки сильнішим від ударів, які завдають йому армії по всьому світі.

І одним з уроків 9/11 стало те, що вирішити цю проблему виключно військовими засобами неможливо. Тероризм не вдалося знищити силою, бо сама сила і породжує тероризм.

Теракт 9/11, як і тисячі після нього, став відповіддю слабких, але фанатично впевнених у справедливості своєї боротьби, організацій на дії сильних, але несправедливих з точки зору самих терористів, держав.

І чим сильніший удар по терористах завдає держава, тим справедливішими вони вважають свою боротьбу. Вийти за рамки цієї людожерської логіки нам поки що не вдалося.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.