Європейський суд: Польща має призупинити дію суперечливого судового закону

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 16:07

Польща повинна негайно призупинити застосування нового закону, який змусив деяких суддів Верховного Суду до дострокового виходу на пенсію та відновити на посадах тих, хто їх вже залишив.

Таке рішення у п'ятницю виніс Європейський Суд, повідомляє Reuters.

Судова заборона, винесена Європейським судом на прохання виконавчого органу ЄС Європейської комісії, є ударом для правого керівництва Польщі,  яке цього місяця кинулося призначати нових суддів.

"Польща повинна негайно призупинити застосування положень національного законодавства, що стосуються зниження пенсійного віку для суддів Верховного Суду", - йдеться у заяві Європейського суду.

На початку жовтня Європейська комісія в середу направила до суду ЄС у Люксембурзі скаргу на Польщу через ухвалення суперечливого закону про Верховний суд.

На погляд Єврокомісії, положення закону про Верховний суд, що відправляють частину суддів на пенсію, загрожують незалежності судової системи в Польщі.

Новий польський закон про Верховний суд, ухвалений у квітні цього року, зобов’язує суддів Верховного суду виходити на пенсію не у 70, а в 65 років. У результаті третині суддівського складу суду включно з його головою загрожує відставка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: