ЄС: проблема ірландського кордону може "потопити" угоду про Brexit

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 18:54

Гостра проблема кордону між Ірландією і Північною Ірландією може "потопити" переговори про вихід Великої Британії з Європейського союзу.

Із такою заявою у п'ятницю виступив головний переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє, повідомляє Euractiv.

"Відповідь - так", - сказав він, коли в ефірі France Inter radio його запитали, чи може проблема ірландської кордону привести до краху переговорів.

"Я вважаю, що нам потрібна угода. Я ще не впевнений, що ми її отримаємо. Це складно, але можливо",  - сказав Барньє.

Лідери ЄС у четвер застерегли Велику Британію, що вони більше не підуть на поступки у переговорах, щоб вийти з глухого кута, але висловили впевненість, що угода таки може бути досягнута до виходу країни з блоку в березні наступного року.

Брюссельський саміт напередодні завершився без прогресу після того, як прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей не запропонувала нових пропозицій. Вона лише заявила, що може погодитися на більш тривалий перехідний період після Brexit.

Британський прем'єр Тереза ​​Мей шукає нові варіанти після того, як ЄС відхилив її план щодо ірландської кордону. Вона хотіла, щоб вся Британія залишалася в митному союзі з ЄС, щоб уникнути перевірок і жорсткого кордону в Ірландії.

Однак ЄС наполягає на тому, що тільки Північна Ірландія може залишитися в митному союзі, фактично створюючи кордон в Ірландському морі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: