Україна перегляне відносини з ПАРЄ у разі перемоги росіян – заява Верховної ради

Вівторок, 2 жовтня 2018, 11:50

Український парламент перегляне основи і механізми співпраці з ПАРЄ, якщо в Асамблеї знімуть обмежувальні заходи з делегації Російської Федерації в обхід резолюцій.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідну заяву Верховної ради (№9089) на пленарному засіданні парламенту у вівторок проголосували 242 народних депутати.

Український парламент вважає політично мотивованою підготовку рішення ПАРЄ про зміну процедури Асамблеї в частині скасування можливості оскаржити повноваження національних делегацій по суті або істотного ускладнення порядку такого оскарження.

Як наголошується в заяві, мета підготовки такого рішення - забезпечити безперешкодне і безумовне повернення в ПАРЄ делегації РФ на тлі категоричної відмови цієї держави виконувати законні вимоги Асамблеї, пов'язані з порушенням Росією статуту Ради Європи.

Верховна Рада підкреслює, що збереження авторитету і політичної спроможності ПАРЄ в умовах сучасних викликів в Європі можливо виключно якщо буде забезпечена існуюча інституційна спроможність Асамблеї і її механізмів ведення власних політик.

"Усвідомлюючи, що знищення інституційних основ означатиме визнання Парламентською асамблеєю Ради Європи своєю політичною нездатності слідувати власним рішенням і публічну демонстрацію відходу від цінностей і принципів Ради Європи - верховенства права, демократії і прав людини, буде змушувати Верховну Раду України та її постійну делегацію в Парламентській асамблеї Ради Європи здійснити повний перегляд основ, на яких будується співпраця з Асамблеєю, і механізмів такої співпраці ", - говориться в заяві.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ Володимир Ар'єв підкреслив, що Росія не виконала понад 10 резолюцій, які були прийняті Асамблеєю протягом останніх 4 років.

"Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, припинивши своє фінансування, яке становить 7%. На жаль, всі спроби домовитися про те, щоб всі інші країни компенсували ці втрати, не привели до результату. Оскільки у Росії є дуже потужний друг в особі генерального секретаря ПАРЄ Турбйорна Ягланда, який всіма силами намагається зробити так, щоб Росія була повернута ", - заявив він.

Глава української делегації в Асамблеї також поінформував, що литовський Сейм прийняв аналогічну заяву.

ПАРЄ голосуватиме щодо змін до регламенту, які можуть ускладнити накладення санкцій на РФ, на засіданні 9 жовтня.

Читайте докладніше у статті ЄвроПравди "Дві третини санкцій: як ПАРЄ змінює свої правила та чому Росія все одно незадоволена".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.