Франція уникає питання щодо продажу зброї Саудівській Аравії

Понеділок, 22 жовтня 2018, 19:59

Франція відмовилася сказати в понеділок, чи розглядає можливість призупинення продажу зброї Саудівській Аравії, після того, як Німеччина закликала інших слідувати її прикладу, поки не буде встановлено правду про вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це пише Reuters.

Відповідаючи на запитання, чи не погодиться Париж із закликом Берліна призупинити продаж зброї, заступник прес-секретаря міністерства закордонних справ Олів'є Говен заявив лише про те, що політика контролю над торгівлею зброї в Франції є суворою і заснованою на аналізі окремих випадків міністерським комітетом.

"Експорт зброї до Саудівської Аравії розглядають у цьому контексті", - заявив він щоденному брифінгу, не уточнюючи.

Париж і Ер-Ріяд користуються тісними дипломатичними та торговельними відносинами, що охоплюють енергетику, фінанси та зброю. Франція, яка вважає, що Ер-Ріяд є осередком проти іранського впливу на Близькому Сході, зараз намагається балансувати.

З 2008 по 2017 рік Саудівська Аравія стала другим за величиною покупцем французького озброєння з угодами на загальну суму понад 11 мільярдів євро. За даними французького міністерства оборони, тільки 2017 року були затверджені ліцензії, які потенційно коштуватимуть саудитам 14,7 млрд євро.

Саудівська Аравія визнала смерть Хашоггі у своєму консульстві в Стамбулі. Проте, зазначила, що він помер випадково, внаслідок бійки.

США і європейські країни вважають, що Ер-Ріяд приховує всю правду про загибель, і вимагають продовження розслідування.

Хашоггі зник в консульстві у Стамбулі 2 жовтня. Турецька влада стверджувала, що саудівські агенти убили та розчленували журналіста. Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті.  

Детальніше читайте у статті: "Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: