ЄС вимагає повного розслідування вбивства саудівського журналіста

Понеділок, 22 жовтня 2018, 10:11

Євросоюз вимагає прозорого розслідування обставин смерті саудівського журналіста Джамаля Хашоггі у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні.

"Виявлені обставини смерті Джамаля Хашоггі викликають глибоку тривогу, включаючи шокуюче порушення Віденської конвенції 1963 року про консульські зносини, зокрема її статті 55", - йдеться у заяві.

"Європейський Союз, як і його партнери, наполягає на необхідності продовження глибокого, достовірного та прозорого розслідування, для виявлення належної ясності щодо обставин вбивства та притягнення винних до відповідальності. Пам'ять Джамаля Хашоггі, сім'я журналіста, а також його друзі заслуговують на справедливість", - зазначила Могеріні.

Нагадаємо, влада Саудівської Аравії визнала, що опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі було вбито у її консульстві у Стамбулі, заявивши, що той загинув випадково внаслідок бійки.

Хашоггі зник в консульстві у Стамбулі 2 жовтня. Турецька влада стверджувала, що саудівські агенти убили та розчленували журналіста. Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті.  

Детальніше читайте у статті: "Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.