Німеччина хоче, щоб країни ЄС зупинили експорт зброї до Саудівської Аравії

Понеділок, 22 жовтня 2018, 11:17

Німеччина хоче, щоб інші країни-члени Євросоюзу наслідували її приклад та припинили експорт зброї до Саудівської Аравії, доки не буде встановлено ясність у справі вбивства журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це у понеділок заявив міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр, повідомляє Reuters.

У неділю канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що ФРН припинить експорт зброї до Саудівської Аравії, поки зберігається невизначеність щодо смерті Хашоггі. Альтмайєр, близький союзник Меркель, сказав, що пояснення Ер-Ріяда у цій справі поки не були задовільними.

"Уряд погоджується з тим, що ми поки не будемо схвалювати подальший експорт зброї, тому що ми хочемо знати, що сталося", - сказав Альтмайєр в інтерв'ю телекомпанії ZDF.

Цього року уряд Німеччини затвердив експорт зброї у Саудівську Аравію на суму понад 400 мільйонів євро. Саудівська Аравія – другий за величиною одержувач німецької зброї після Алжиру.

На питання, чи відмовиться Німеччина від раніше узгоджених збройних угод із Саудівською Аравією, він сказав, що рішення буде прийнято "дуже скоро".

Альтмайєр зазначив, що іншим державам ЄС також слід припинити експорт зброї до Саудівської Аравії, щоб збільшити тиск на Ер-Ріяд у справі Хашоггі. "Для мене важливо, щоб ми прийшли до спільної європейської позиції", - сказав Альтмайєр.

Саудівська Аравія визнала смерть Хашоггі у своєму консульстві в Стамбулі. Проте, зазначила, що він помер випадково, внаслідок бійки.

США і європейські країни вважають, що Ер-Ріяд приховує всю правду про загибель, і вимагають продовження розслідування.

Хашоггі зник в консульстві у Стамбулі 2 жовтня. Турецька влада стверджувала, що саудівські агенти убили та розчленували журналіста. Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті.  

Детальніше читайте у статті: "Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.