Швейцарія дозволила кримінальне переслідування двох російських шпигунів

Середа, 24 жовтня 2018, 08:29

Федеральне управління юстиції та поліції Швейцарії дозволило Федеральній прокуратурі розпочати кримінальне переслідування двох росіян за підозрою у шпигунстві.

Про це управління повідомило у вівторок, пише Neue Zürcher Zeitung.

Мова йде про двох членів спеціального підрозділу ГРУ РФ – 41-річного Александра Морєнца та його 37-річного начальника Євгенія Серєбрякова. Їх звинувачують у шпигунстві за Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) у вересні 2016 року у готелі Лозанни.

Провадження проти росіян відкрили у березні 2017 року, імовірно на основі даних швейцарської розвідки. Наприкінці серпня Федеральна прокуратура подала в уряд запит для отримання дозволу подати до суду на підозрюваних.

Отриманий у вівторок дозвіл дозволяє прокуратурі накладати запобіжні заходи на ймовірних російських шпигунів. Однак через політичний характер злочину міжнародний ордер на арешт виключається. Прокуратура разом з тим може видати національний ордер на арешт.

У квітні минулого року Морєнца і Серєбрякова затримала влада Нідерландів. Незважаючи на докази, вони незабаром були депортовані назад в Москву. Разом із ще двома офіцерами ГРУ вони намагались здійснити кібератаку проти Організації із заборони хімічної зброї та отримати дані у справи катастрофи малайзійського Боїнга.

У США, в свою чергу, теж пред'явили обвинувачення двом ГРУшникам та ще п’ятьом – їх звинуватили у хакерських атаках на антидопінгові організації, міжнародний футбольний орган та провідну електротехнічну компанію Westinghouse Electric Corp.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.