Європарламент вимагає збройного ембарго для Саудівської Аравії

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 09:16

Депутати Європейського парламенту у четвер закликали запровадити ембарго на постачання країнами ЄС зброї до Саудівській Аравії у відповідь на вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

Резолюцію із таким закликом, яка не має зобов’язуючої сили, підтримали 325 законодавців, один виступив проти, 19 утрималися, повідомляє сайт парламенту.

У тексті документа сказано, що Європарламент прагне, аби всі уряди ЄС досягли спільної позиції щодо ембарго на постачання зброї Саудівській Аравії після того, як Ер-Ріяд офіційно визнав убивство Хашоггі у своєму консульстві в Стамбулі.

Парламент висловив жаль з приводу значних збройних угод, укладених між Саудівською Аравією та державами-членами ЄС, зокрема, Іспанією, Францією, Німеччиною, Бельгією та Великою Британією.

Депутати закликали до заборони у межах всього ЄС експорту, продажу, оновлення та обслуговування будь-яких видів безпекового обладнання Саудівській Аравії, яке може бути використано для репресій.

Депутати Європарламенту також звертаються до верховної представниці ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні і до держав-членів, аби вони були готові запровадити цілеспрямовані санкції, включаючи заборону на отримання віз і заморожування активів тих громадян Саудівської Аравії, чию причетність до вбивства журналіста буде доведено.

Критик саудівського королівського двору Джамаль Хашоггі був убитий 2 жовтня в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.

Саудівська Аравія кілька тижнів наполягала, що Хашоггі покинув будівлю консульства живим. Згодом змінила позицію, стверджуючи, що він помер в результаті нещасного випадку під час бійки, аж поки не визнала, що його вбивство було заздалегідь спланованим.

Читайте детальніше: "Гроші проти моралі: чому згасає скандал з убивством у саудівському консульстві в Стамбулі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.