Росія каже, що власна армія Косова поставить Балкани під загрозу

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 11:12

Міністерство закордонних справ Росії застерегло Косово від створення власної армії, заявляючи, що це підірве стабільність на Балканах.

Про це йдеться у коментарі МЗС РФ, опублікованому на сайті російського міністерства у п’ятницю.

"18 жовтня 2018 року асамблея Косова в обхід конституційної процедури і за відсутності депутатів "Сербського списку" схвалила в першому читанні пакет з трьох законопроектів, які передбачають трансформацію Сил безпеки Косова (СБК) в повноцінну армію", - ідеться у повідомленні.

У зв’язку з цим МЗС РФ боїться, що новостворені збройні сили, до яких увійдуть "терористи з Армії визволення Косова", можуть бути використані проти сербського населення Косова та згодом залучені у військову діяльність НАТО.

"Зовнішніми покровителями Приштини поспішно верстаються плани практичної реорганізації Сил безпеки Косова в армійські підрозділи з тим, щоб в найближчій перспективі підтягти колишніх бойовиків і до військової діяльності НАТО. Внесок, мабуть, буде незамінним", - заявили в російському відомстві.

МЗС Росії вважає, що створення косовської армії загрожує підривом стабільності Балканського регіону і призведе до "порушення прав громадян на мирне і безпечне майбутнє".

Косово оголосило незалежність від Сербії в 2008 році, Белград відмовляється визнавати країну. Двоє колишніх ворогів працюють над нормалізацією відносин, щоб у майбутньому приєднатися до Євросоюзу.

Белград застерігає, що утворення армії Косова матиме "непередбачені наслідки" для регіональної безпеки. Міністр оборони Сербії Александар Вулін заявив, що єдиними збройними силами на території Косова можуть бути лише миротворці під керівництвом НАТО, і що косовська армія буде "загрозою Сербії і сербам".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.