Відновлення Цвинтаря орлят було можливе лише без левів – документ

Вівторок, 30 жовтня 2018, 20:38

В уряді оприлюднили угоду з Польщею щодо відновлення Цвинтаря орлят, за якою відкриття меморіалу було можливе лише без встановлення левів біля колонади.

Відповідний протокол зустрічі посадовців України і Польщі від 6 червня 2005 року оприлюднив  голова українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, цей протокол є відповіддю на заяви заступника голови МЗС Польщі Бартоша Ціхоцького про "незаконність усунення фігур левів" з польського військового меморіалу.

Згідно з пунктом 2с, для остаточного впорядкування польських військових поховань сторони домовилися "відмовитися від встановлення скульптур левів біля колонади".

Також у розпорядженні "Європейської правди" є копія ухвали Львівської міської ради від 13 червня 2005 року. Згідно з пунктом 4, міська рада ухвалила "вважати неприпустимим встановлення скульптур, архітектурних елементів та мілітарних символів, які не обумовлені ухвалами Львівської міської ради".

Ухвала Львівської міської ради від 13 червня 2005 року
Ухвала Львівської міської ради від 13 червня 2005 року

Минулого тижня Львівська обласна рада ухвалила резолюцію, в якій вимагає від міської влади та правоохоронних органів усунути скульптури левів з написом "Тобі, Польща", а також визначити осіб, через яких відбулося "незаконне переміщення скульптур левів і встановлення їх на території Личаківського кладовища".

Польща назвала незаконним усунення фігур левів із Цвинтаря орлят.

Цвинтар орлят – це польський військовий меморіал у Львові. "Львівські орлята", учасники боїв проти ЗУНР (1918–1919) та проти більшовиків (1920), були поховані на "Цвинтарі захисників Львова", що становить частину Личаківського кладовища. Меморіал було відновлено і відкрито у 2005 році за участю президентів Польщі і України.

Детальніше читайте у статті "Леви з підтекстом: як зупинити розгортання нового конфлікту України з Польщею".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.