МЗС Польщі про левів на Цвинтарі орлят: рішення можуть приймати не у Львові, а в Києві

Вівторок, 30 жовтня 2018, 13:24

Питання знесення фігур левів з Меморіалу львівських орлят має ширший контекст, і рішення щодо цього можуть приймати у Києві.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, пише "Польське радіо".

Минулого тижня Львівська обласна рада ухвалила резолюцію, в якій вимагає від міської влади та правоохоронних органів усунути скульптури левів з написом "Тобі, Польща", а також визначити осіб, через яких відбулося "незаконне переміщення скульптур левів і встановлення їх на території Личаківського кладовища".

"Ми не погоджуємося з цією позицією, це позиція місцевої влади. Представник Міністерства закордонних справ, Посольства Польщі у Києві розмовляв з віце-міністром закордонних справ України. Він представив нашу позицію. Подивимося, якою буде реакція влади України. Я вважаю, що йдеться про ширший контекст і рішення можуть приймати не в самому Львові, а в Києві, і тому я маю ще надію на збереження діалогу, розмови між нашими державами", - сказав очільник польського зовнішньополітичного відомства. 

За його словами, відносини між двома кранами "повинні бути добрими, і ми на це сподіваємося".

Цвинтар орлят – це польський військовий меморіал у Львові. "Львівські орлята", учасники боїв проти ЗУНР (1918–1919) та проти більшовиків (1920), були поховані на "Цвинтарі захисників Львова", що становить частину Личаківського кладовища. Меморіал було відновлено і відкрито у 2005 році за участю президентів Польщі і України.

Детальніше читайте у статті "Леви з підтекстом: як зупинити розгортання нового конфлікту України з Польщею".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.