У Македонії почали слідство щодо відмови президента затвердити зміну назви країни

Середа, 31 жовтня 2018, 09:35

Прокуратура Скоп'є почала попереднє розслідування з приводу відмови президента Македонії Георге Іванова підписати Закон про мови і постанову про ратифікацію договору із Грецією.

Про це пише "Канал 5".

Нині триває перевірка, чи є підстави для притягнення глави держави до кримінальної відповідальності через його рішення не підписувати Закон про мови щодо розширення сфери застосування албанської мови та рішення про ратифікацію договору із Грецією щодо перейменування країни на "Північну Македонію", хоча їх двічі підтримав парламент.

Спочатку депутати ухвалили закони в установленому порядку, а потім їм ще раз довелося голосувати, щоб подолати президентське вето, тож нині слідчі з'ясовують, чи є достатні причини, чому президент не підписує документи.

Відповідно до конституції Македонії, президент країни зобов'язаний підписати закони, які вдруге приймає парламент, але термін для підписання не визначений. Цей правовий вакуум неодноразово використовувався президентами задля застосування вето більше одного разу, але Іванов є першим головою держави, який публічно заявив, що не підписуватиме обидва закони – про мови і про угоду з Грецією, тобто, сам визнав, що він не має наміру дотримуватися конституційних норм.

Відповідно до конституції, президент несе відповідальність за порушення конституції і законів при здійсненні своїх прав і обов'язків. У той же час голова держави має імунітет, який може зняти тільки Конституційний суд більшістю у дві третини голосів.

Македонія зобов’язалась змінити назву на Республіка Північна Македонія, підписавши відповідну угоду з Грецією. Афіни, своєю чергою, обіцяють зняти блокаду вступу Скоп’є у ЄС та НАТО.

Нещодавно у Македонії відбувся консультативний референдум щодо переіменування. Голосування визнали недійсним через низьку явку. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: