Референдум в Македонії: обидві сторони кажуть про перемогу, питання вирішить парламент

Понеділок, 1 жовтня 2018, 07:45

Питання про перейменування Македонії буде вирішуватися в парламенті країни, і депутати чітко виразять згоду, зважаючи на "успішний" референдум.

Про це заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв, пише Balkan Insight.

Заєв назвав "успішним" референдум про вступ Македонії до ЄС і НАТО і перейменування країни в Республіку Північна Македонія, що відбувся у неділю, 30 вересня.

На дільниці для голосування прийшли близько 36,84 відсотків з 1,8 мільйона громадян країни, які мають право голосу. За даними ЦВК, після обробки 88,50 відсотків бюлетенів, 91,33% учасників підтримали ідею перейменування, 5,76 % - висловилися проти.

Підсумок назвала успіхом і головна опозиційна партія VMRO DPMNE.

Однак для визнання референдуму таким, що відбувся, в ньому повинні були взяти участь понад 50 відсотків виборців.

Незалежно від результатів голосування, його підсумки носять лише рекомендаційний характер. Для прийняття рішення про перейменування країни необхідні голоси двох третин депутатів парламенту.

Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган назвав результати референдуму "суттєвою підтримкою Преспанської угоди" з Грецією.

У МЗС Греції охарактеризували результати голосування як "суперечливі". Греція поважає рішення тих, хто проголосував, і закликає сторони до "розсудливості", щоб "зберегти динаміку угоди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.