Депутатів, які підтримали переіменування Македонії, погрожують убити

Вівторок, 23 жовтня 2018, 11:15

Міністр внутрішніх справ Македонії заявив у понеділок, що депутати, які голосували за підтримку угоди з Грецією про переіменування балканської країни, отримали додатковий захист поліції.

Про це повідомляє Associated Press.

Міністр внутрішніх справ Олівер Спасовскі сказав, що всі 80 членів парламенту, які підтримали процес зміни Конституції для перейменування, отримали додатковий захист після того, як кілька законодавців і їх сім'ї повідомили про отримання погроз вбивством.

Пізно ввечері у п’ятницю парламент Македонії проголосував за зміну назви країни на Республіку північна Македонія та розблокував її вступ до НАТО. За пропозиції уряду проголосували 80 депутатів із 120.

Уряд забезпечив міжпартійну підтримку змін Конституції, незважаючи на жорсткий опір опозиції, яка стверджувала, що щонайменше три депутати отримали за свій голос хабар.

Зміна назви Македонії завершить довготривалу суперечку із сусідньою Грецією, яка, своєю чергою, припинить блокувати приєднання Македонії до НАТО і Євросоюзу.

Західні офіційні особи висловили рішучу підтримку угоді, яка може зменшити вплив Росії на Балканах.

МЗС РФ вважає, що голосування у македонському парламенті щодо зміни назви країни відбулось із "брудними маніпуляціями", а самим процесом голосування керували США.

Очікується, що процес внесення поправок у Конституцію займе кілька місяців. Після того, як він буде завершений, останній крок в прийнятті угоди про зміну назви зроблять Афіни: парламент Греції повинен буде ратифікувати угоду.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "Македонія обирає НАТО та ЄС: чому зірваний референдум не зупинив перейменування держави".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: